Oglas

ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

Trava IVA

Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima diljem svijeta.Iskusnom nalazniku vrijedi kao zlato.

Prepoznatljiva je po grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica.

Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje. Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 metara i više, uglavnom na južnim obroncima.



U narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća

Sadrži gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol zbog čega je i ljekarnici često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.
TRAVA IVA -ČAJ

Koja vas god bolest mučila, pokušajte liječenje travom ivom jer je ona – univerzalni lijek. Djeluje protiv bakterija i gljivica, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresije, regulira probavu, izbacuje višak tekućine iz organizma, primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa, jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti te čisti organizam.

Uz nju se veže jedna narodna izreka: ‘Trava iva od mrtva pravi živa’
.

Nema komentara:

Objavi komentar