Oglas

ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

MAJČINA DUŠICA


MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum)



Narodna imena su još: babja dušica, dušica, vušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, papric, pepriš, paponak, bukovica, čabrac, timijan. Raste na sunčanim međama, na kamenjaru, na suhim šumskim rubovima, te na malim mravinjacima na livadama. Treba jako puno topline i sunca zbog čega najčešće raste na kamenim površinama i alpskim planinskim pašnjacima, gdje je toplota zemlje posebno jaka. Pri sunčevoj podnevnoj jari iz šarenoljubičastih okruglastih cvatova širi se aromatičan miris koji privlači kukce i pčele. Još u antici je majčina dušica bila dobro poznata. Iz usmene predaje se zna: "Majčina dušica je prije svega oštra i žestoka. Potiče mokrenje i menstruaciju, pospješuje pobačaje, a kod normalnoga porođaja ubrzava dolazak djeteta na svijet. Od nje pripravljen napitak čisti osjetljive unutarnje djelove tijela." Tko ujutro umjesto kave popije šalicu čaja od majčine dušice brzo će osjetiti njezino ljekovito djelovanje: svježinu duha, dobar osjećaj u želucu, bez jutarnjeg kašlja i opće dobro stanje. Majčinu dušicu, kamilicu i stolisnik ubrane po suncu i osušene stavimo na lice i istovremeno pijemo čaj spravljen od ovoga bilja - to pomaže kod neuralgičnih bolova na licu. Javljaju li se pritom i grčenja stavljamo još i zamotak od suhe crvotočine.


Majčinu dušicu beremo od lipnja do kolovoza u vrijeme cvjetanja; najdjelotvornija je ako ju beremo po podnevnom suncu. Možemo s cvjetovima do grla napuniti bocu i ostaviti 10 dana u ulju ili napraviti sirup. Ulje majčine dušice je djelotvorno kod oduzetosti, u slučaju moždanog udara, multiple skleroze, atrofije mišića, reumatizma i uganuća. Kod želučanih i menstruacijskih grčeva, kao i grčeva u trbuhu preporučujem majčinu dušicu kako za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Tijekom dana pijemo po dvije šalice čaja. Za vanjsku primjenu kod grčeva koristimo biljne zamotuljke od cvjetova i stabljika ubranih po podnevnom suncu. Prije spavanja zagrijemo taj jastučić u tavi i stavimo na želudac ili trbuh. Kod oteklina i kontuzija kao i stare reume preporučujem također biljne jastučiće. Kod oboljenja dišnih puteva, najtežih slučajeva prekomjerne sluzi u bronhima i bronhijalne astme, pa čak i kod hripavca, majčina dušica je zajedno s jednakim dijelom trputca davno prokušano sredstvo.



U šalicu vruće vode stavimo krišku limuna i čajnu žličicu mješavine majčine dušice i trputca i pustimo da stoji pola minute. Čaj moramo popiti jako vruć gutljaj po gutljaj. Pripremamo svjež čaj četiri do pet puta na dan; u slučaju opasnosti od upale pluća taj će čaj zacijelo pomoći pijemo li ga svaki sat gutljaj po gutljaj. Srećom mnoge majke još nisu zaboravile na majčinu dušicu. Često se zaboravlja da uzimanje pića ravno iz hladnjaka, osobito u djece, može dovesti do kroničnoga bronhitisa, koji se u kasnijim godinama može razviti u emfizem s teškim disanjem. Tinkturu majčine dušice koristimo za masiranje za jačanje udova kod slabo razvijene djece; ali i oboljelima od multiple skleroze mogu pomoći te masaže. Mnoga nemirna ili nervozna djeca uz pomoć kupke od majčine dušice nađu zdrav san. I odrasli ljudi s nervnom prerazdražljlvošću i depresljama se nakon tih kupki ubrzo osjećaju zdravima.





Majčina dušica -čaj

Ne smijemo zaboraviti na majčinu dušicu kao vrlo korisno sredstvo u liječenju alkoholizma. Punu šaku majčine dušice prelijemo s litrom vrele vode, pokrijemo i ostavimo da stoji dvije minute. S čajem napunimo termos-bocu iz koje akoholičaru dajemo svakih četvrt sata po jednu veliku žlicu. Javlja se mučnina, povraćanje, jak proljev i mokrenje, znojenje, i usto velik apetit i osjećaj žeđi. U recidivima, koji su u početku neizbježni, a kasnije sve rjeđi, terapiju ponavljamo. Majčinu dušicu mogu preporučiti i kod napada padavice. Čaj, dvije šalice dnevno, se ne pije za vrijeme napada nego tijekom cijele godine kao terapija s čajem koja traje dva do tri tjedna uz desetodnevne prekide. Izvrstan je i koristan sirup od majčine dušice. Uzimamo ga prije obroka za vrijeme prehlade.

NAČINI UPORABEPriprema čaja: Vrhom punu čajnu žličicu bilja prelijemo s 1/4 litre upravo prokuhane vode i ostavimo da kratko odstoji.Dodatak kupki: Za potpunu kupku trebamo 200 g biljaTinktura od majčine dušice: Cvatima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo s 38 - 40 % -tnom žitnom ili voćnom rakijom i ostavimo 14 dana na suncu.Ulje majčine dušice: Cvatima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu i prelijemo s hladno istisnutim maslinovim uljem tako da ono stoji za širinu dva prsta iznad cvjetova. Bocu ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline.


Biljni jastučići: Biljem napunimo jastučnicu i zašijemo.Sirup od majčine dušice: Cvjetove i stabljike, koje smo nabrali po sunčanom vremenu pri stavljanju u staklenku smočimo mokrim rukama. Staklenku napunimo naizmjence zbijenim redovima bilja i sirova šećera. Sve zajedno ostavimo oko tri tjedna na suncu. Kod cijeđenja valja cvjetove i stabljike, koji su natopljeni šećerom isprati sa sasvim malo vode koju dolijemo sirupu. Stavimo sirup na električni štednjak na najnižu temperaturu, da se zgusne, ne smije zakuhati. Sirup ne smije biti ni prerijedak ni pregust, zbog toga ga jednom ili dva puta ohladimo, da bismo ga mogli probati.

Nema komentara:

Objavi komentar