Oglas

ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Ljekovito bilje - Podbjel (Tussilago farfara L)

Drugi nazivi: konjsko kopito, konjski lopuh, lapuh, lepuh, oselski lopuh, pustica, podbil, repušina, Navadni lapuh (slov.), Huflattich (njem.), Coltsfoot (engl.), Pas d\\\' ane (franc.), Farfara (tal.), Tusilago (španj.).



Od najstarijih vremena pa sve do naših dana, podbjel je poznat kao ljekovita biljka koja se koristi protiv kašlja i drugih oboljenja. Već latinski naziv ove biljke Tussilago naznačava njezino ljekovito djelovanje, jer tussis znači kašalj, a ago znači raditi, pokretati, tjerati.

Podbjel je zeljasta trajnica s vodoravnim podankom iz kojeg izbijaju vriježe. Cvjeta pri završetku zime ili u rano proljeće, od veljače do travnja. To je jedan od prvih proljetnih cvjetova. Iz podanka izbija više ljuskastih izbojaka koji na vrhu nose jedan žuti glavičasti cvijet. Listovi se počinju pojavljivati tek kada biljka ocvjeta. Mladi su listovi u početku dlakavi pa izgledaju bijeli s obiju strana, a kasnije, kad odrastu, gornja strana lista je gola, izrazito svijetlo-zelene boje, a donja je sivo dlakava, gotovo bijela. Odrasli listovi mogu doseći i do 15 cm u promjeru.


Podbjel raste posvuda, od nizinskih do planinskih područja, uglavnom po vlažnim mjestima, pištalinama, uz grabe i potoke, na glinastopjeskovitim tlima. Može pokrivati i velike površine i predstavlja pionira vegetacije za stvaranje plodnoga tla. Za ljekovite svrhe sakupljaju se mladi, tek otvoreni cvjetovi ili pupoljci pred otvaranje. Ne smiju se sakupljati stariji, potpuno otvoreni cvjetovi jer se tokom sušenja pretvaraju u sjemenke. Suše se u hladu, ne na suncu i toplim prostorima. Cvjetovi se sada manje sakupljaju jer sadrže neke nepoželjne supstance, kojih u listovima nema ili ih je vrlo malo. Danas se sabiru uglavnom samo listovi kad im otpadnu dlačice sa gornje strane lista, od svibnja do rujna. Beru se potpuno zdravi listovi bez peteljke, koji nisu zaraženi rđom, u obliku većih ili manjih točkica i tamnih mrlja. Sabrani listovi suše se u tankom sloju na propuhu, u hladu. Dobro osušeni listovi lako se lome. Imaju gorkast i sluzav okus, a pomalo težak, poseban miris. Za upotrebu osušeni listovi se režu nožicama (.karama) u kockice 0,6 x 0,6 cm radi lakšeg pripremanja čaja. Ovako pripremljeni listovi nazivaju se Farfarae folium, a osušeni cvjetovi Farfarae flos.



Djelovanje podbjela očituje se kod kataralnih upala, suhog i podražajnog kašlja i kod stalnog ili povremenog podražaja u ustima i grlu. Sluzne materije iz podbjela prevlače podražene sluznice tankim slojem i tako sprječavaju različite podražaje. On se svrstava među najvažnije ljekovite biljke za liječenje prehlada, kašlja svake vrste, bolesnih pojava na plućima, a izvana kod bolesnih pojava na koži i sluzokoži. Najčešće se koristi u obliku čaja za ublažavanje i smirivanje kašlja. Potpomaže iskašljavanje kod kašlja, velikog kašlja (pertusis), prehlada, gripe, bronhitisa, emfizema i astme. Upotrebljava se kod katara želuca i crijeva i kao blagi diuretik (pomaže izmokravanje), kod upale mjehura (cictitis). Općenito kod kroničnih stanja u plućima, bronhitisa emfizema, silikoze i astme.

Narodna medicina koristi s uspjehom čaj od podbjela za liječenje astme i astmatičnih napada. Preporučuje upotrebu ovog čaja dulje vremena, od tri do dvanaest mjeseci. Prema gore navedenome, preporučujemo, kod dulje upotrebe, pauzu od sedam do deset dana, da se organizam očisti od nepoželjnih materija.

Upotreba:

Čaj se priprema tako da se jedna puna žlica isitnjenog lista podbjela prelije s pola litra vrele vode i ostavi poklopljeno 15 minuta, zatim se procijedi zasladi, najbolje je medom, i pije vruć čaj, dva do tri puta dnevno po jedna šalica. Korisno je u ovaj čaj, kod pripremanja, dodati malo majčine dušice (Thimus serpyllum L.).


Uzima se jedna puna žlica smjese čaja i prelije s pola litra vrele vode, ostavi poklopljeno 15 minuta, procijedi i zasladi medom. Pije se vruć čaj, tri puta dnevno po jedna šalica.

Upotreba izvana:

Malo je poznato da se podbjel može uspješno koristiti izvana u obliku obloga. Djeluje protiv alergijskih pojava na koži, kod upale kože, ekcema, koprivnjače, frunkuloze i skrofula. Oblozi od odvarka podbjela potpomažu bržu epitelizaciju i granulaciju tkiva, a time i brže zarastanje rana. Koristi se i za grgljanje jer omekšava i ublažava podražaje kod upala usta, grla i ždrijela. Za obloge i grgljanje upotrebljava se čaj od 20 grama isitnjenih listova, koji se preliju jednim litrom vrele vode, to se kratko prokuha, procijedi i upotrebljava mlaki nezaslađen čaj.

Kod opadanja kose, obilne peruti i svrbeža glave koristi se čaj koji se sastoji od 15 grama listova podbjela i 15 grama listova koprive. Uzima se 30 grama ove smjese i kratko prokuha u jednom litru vrele vode, procijedi i masira kosa dva puta tjedno poslije pranja kose, a zatim ponovo ispere mlakom vodom.

Podbjel je veoma korisna ljekovita biljka ako se razumno upotrebljava.

Nema komentara:

Objavi komentar