Oglas

četvrtak, 19. svibnja 2016.

Kadulja-Ljekovita biljka

Kadulja je samonikla zeljasta biljka s kopljastim i ovalnim baršunastim listovima prekrivenim gustim dlačicama s obje strane. Raste ukamenjarimaMediterana u niskimgrmovima. Mlada je svjetlozelena do ljubičasta, cvjeta u malim bijelim, plavim i ružičastim klasovima na vrhu stabljike. Stabljika joj s vremenom odrveni, životni joj je vijek šest do sedam godina.

To je biljka sunca i topline, osjetljiva na mraz i previše vlage pa je kontinentalci i posebno sjevernjaci moraju sijati i njegovati. Sije se u travnju i svibnju. Sjeme se samo malo pokrije zemljom. Gnoji se svakih mjesec i pol dana mješavinom dušika, fosfora i kalija. Može se uzgajati i iz presadnica. Najbolje na mirnom i sunčanom mjestu, u zavjetrini. Nije posebno osjetljiva na vrstu tla.


Možemo je uzgajati i kao lončanicu u kući, na sunčanom prozoru. Ako listovi počnu žutjeti, znači da joj treba više životnog prostora, tj. mjesta i zemlje. Tu se može uzgajati do ljeta a onda je presadimo u vrt na opisano mjesto. Do zime će se razviti, u proljeće se oreže (ne stare osnovne grane). Listovi se beru prije cvatnje u travnju, cvijet se sabire u svibnju i lipnju. Budući da joj narastu novi listovi, mogu se brati tijekom cijele godine. Suši se na sjenovitom i zračnom mjestu. Cvijet kadulje vole i pčele pa je njen med jedan od najljekovitijih.


ŠTO LIJEČI

Opća je floskula da «kadulja čisti krv i cijeli organizam». To ne znači ništa. Ali dokazano je da kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje Što će reći da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala. Pa onda, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika. Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena. Pomaže kod neuroze i depresije. Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji iklimakteriju. Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimer. Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve.Blagi je afrodizijak. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina. Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba.



ČAJ OD KADULJE


Priprema se tako da se u četvrt litre ključale vode stavi jedna čajna žličica usitnjene kadulje i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuha tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procijedi se i pije dvije do tri šalice dnevno, ovisno o tegobama. Ako se radi o upali grla, krajnika i bolestima dišnih organa – topao čaj zasladi se s medom.




KADULJIN OPARAK

Žlica osušenih usitnjenih listova kadulje prelije se s dva i pol decilitra ključale vode i ostavi da odstoji pola sata.Procijedi se i pije toplo. Kod tegoba s probavnim organima pije se jedna šalica pola sata prije jela. Oparak je djelotvoran i za ispiranje i grgljanje kod bolesti grla i usne šupljine.


KADULJA U MLIJEKU

Žlica suhih kaduljinih listova kuha se u četvrt litre mlijeka tri minute. Ohladi se da ostane toplo i doda dvije žlice domaćeg meda. Uzima se učestalo tijekom dana po jedna žlica. To je sredstvo protiv kašlja, koje se može davati i djeci.

TINKTURA OD KADULJE

Spravlja se tako da u decilitar 70-postotnog alkohola (etilnog) stavimo 20 grama usitnjenog kaduljinog lista. Ostavimo da stoji na toplom mjestu mjesec dana.Ocijedimo,premjestimo u odgovarajuću bočicu. Koristi se tako da se uz pomoć kapaljke 10 do 15 kapi stavi u malo vode, soka ili čaja i popije tri puta dnevno ili ispire i grglja, već prema tegobama. Koristi kod svih zdravstvenih problema u ljekovitom opsegu djelovanja kadulje. Pažnja – zabranjeno za trudnice i djecu.

OBLOZI

Jedan od starih recepata je i ovaj: izgnječene listove svježe kadulje stavimo na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu i privijemo na ranu ili na gnojni čir.

KUPKA

U pet litara hladne, najbolje izvorske vode stavimo 20 dg kadulje. Neka odstoji 12 sati. Izlijemo u priređenu kadu za kupku s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i za kožne bolesti.

Primjerice za kožnu bolest pitirijazu (pytiriasis versicolor) dobro je uz kupku piti i čaj, zbog promjene strukture znoja.


KREMA OD ŽALFIJE-KADULJE


ULJE OD KADULJE

Za pripravu kupke može se koristiti i kaduljino eterično ulje. Deset kapi ulja u pola litre mlijeka. Dobro promiješamo i ulijemo u kadu s vodom pripremljenom za kupanje. Kaduljino eterično ulje dobiva se postupkom destilacije vodenom parom najbolje mladih listova i grančica kadulje. Osim za kupku pripravci od kaduljina ulja koriste i se za inhalaciju kod upale dišnih organa i sinusa u kombinaciji s uljima slična djelovanja, za ispiranje kod upale usne šupljine i grla, za masažu, za osvježavanje i dezinfekciju prostora.


Rakija od kadulje i meda



RAKIJA OD KADULJE I MEDA

250 listića kadulje namočimo u 1,5 l rakije, najbolje kvalitetne neutralne lozovače. Ostavimo da se moči kroz tri tjedna. Ocijedimo i pomiješamo s kilogramom i pol meda po izboru – od po boji i okusu neutralnog bagrema do jakog i oporog kestena.Rasporedom u tri boce od litre.Dobro začepimo i bocupovremeno protresemo inekoliko puta okrenemo. Neka dozrijeva još dva tjedna. Koristiti umalim količinama. Posebno je dobrog okusa ako bocu držite u hladnjaku.

KADULJINO VINO

U litru kvalitetnog crnog vina – plavac, frankovka, teran – stavimo 10 dg usitnjenih kaduljinih listova. Neka dva tjedna odstoji na suncu uz povremeno potresanje i okretanje. Procijedimo. Popiti poslije jela po jednu malu čašicu.

KADULJIN SIRUP

Ako imate polje kadulje ili još bolje ako vam je priruci kadulja primorskih kamenjara imate glavnu stvar za odličan vrlo ukusan i uz to zdrav sok od kadulje. Jer, za to nam treba.

100 cvjetova kadulje

4 kg šećera

4 litre vode

10 limuna

Uberete sto kaduljinih cvjetova tako da se cvijetom smatra onaj cvjetni klas na vrhu stabljike. Prokuhajte šećer i vodu, po mogućnosti – izvorsku. Ohladite. Primješajte sok od 10 limuna. Ubacite 100 kaduljinih cvjetova. Promješajte. Ostavite da odstoji poklopljeno – dva dana. Ocijedite. Smjestite u boce i dobro začepite. Sterilizirajteu vrućoj vodi ili pećnici. Pije se poput svakog sirupa, pomiješano s vodom.

Nema komentara:

Objavi komentar