Oglas

ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

DUBAČAC-ljekovita biljka


Teucrium Chamaedrys L. Lamiaceae (Labiatae). Drugi nazivi: Podubica, suhovrh, Dubačac navadni vrednik (slov.), Common germander (engl.), germandree petit chene (franc.), Edler Gamander (njem.), Camaedrio (tal.), Querciola Camaedrio (španj.).
Ljekovito bilje - Dubčac
Dubčac je stari omiljeni lijek u srednjoj i južnoj Europi i zemljama Mediterana, a naročito kod nas u Bosni i Hercegovini. U službenoj se medicini i ne spominje, a ne navode ga ni mnoge današnje knjige o ljekovitom bilju.

Biljka je ime dobila po tome što joj listovi izgledom nalik na listove duba tj. hrasta, samo što su mnogo manji. Francuski naziv biljke "petit chene" znači mali hrast, a nazivaju je i "chasse-fievre", što znači "lovi, ubija groznicu", jer se u tu svrhu i upotrebljava. Postoji i priča da je češki kralj Karlo V. izliječio giht,  koji ga je dugo mučio, upotrebljavajući dubčac. Tako]er je malo poznato da se dubčac, uz drugo bilje, upotrebljava za izradu finih likera Chartreusea i Vermuta.

Dubčac je trajni polugrmić, sa razgranatim grančicama pri dnu, koje se ravno uzdižu 10 - 25 cm visoko. Listovi su gusto raspoređeni uz stabljiku, sjede nasuprot jedan drugome u pršljenovima, na kratkoj dršci. Listovi su jajasto eliptični, tupo nazubljeni poput listova hrasta, kožasti, sa gornje strane glatki i sjajno zelene boje. Cvjetovi su skupljeni u grozd koji čini 2 – 6 cvjetova u pazušcima gornjih listova, sa pricvjetnim listićima, kojih je oblik isti kao listovi dubčaca, samo sitniji. Svi cvjetovi su okrenuti na jednu stranu. Čaška cvijeta ima 5 zubaca i obično je crveno-ljubičasta. Krunica je duža od čaške, roza crvene a rijetko bijele boje, s velikom donjom usnom, dok gornje usne skoro da i nema. Biljka cvjeta od lipnja do kolovoza.

Dubčac uspijeva u svim našim krajevima, na suhim sunčanim vapnenačkim obroncima, po brdskim livadama i kamenjarima i po svijetlim hrastovim i borovim šumama.
Za ljekovite svrhe sabire se nadzemni dio biljke u vrijeme cvatnje. Škarama se odreže nadzemni dio biljke, odstrane se suhi i oštećeni listovi, a zdravi dijelovi se vežu u snopiće.
Snopići se suše obješeni na konop na sjenovitom i propuhnom mjestu. Tako osušena biljka naziva se stručno Chamaedrys herba. Za domaću upotrebu osušena biljka se sitno isjecka škarama.
Kemijski sastav
Kemijski dubčac nije dovoljno ispitan. Poznato je da sadrži malo eteričnog ulja, dosta tanina, polifenole, dosta holina u listovima, flavone, te gorke i antibiotske supstance.
Primjena
Dubčac se upotrebljava protiv svih bolesti organa za varenje (stomahik), stimulira rad želuca, otvara tek, poboljšava varenje hrane (eupeptik), sprječava bolove i upale želuca i crijeva, sprječava unutarnja krvarenja, djeluje lagano zatvarajuće pa se koristi kod dizenterije i akutnih ljetnih proljeva kod djece. Upotrebljava se kao blago antiseptično sredstvo kod infektivnih bolesti koje su praćene groznicom, gripe i akutnog i kroničnog bronhitisa. Poboljšava rad jetre i uklanja smetnje kod žučnih tegoba. Odavno je dubčac poznat kao sredstvo protiv reumatskog artritisa, gihta, za odstranjivanje vode iz organizma i za znojenje (diaforetik).
Izvana se upotrebljava kao oblog za osipe na koži, za ispiranje hemoroida ili posipanje prahom, kao i kod slabo liječenih rana (vulnerar).
Pripravci
DUBAČAC ( ČAJ )
Čaj:
Količina od dvije jušne žlice isitnjene trave prelije se s pola litra kipuće vode, poklopi se i poslije pola sata procijedi. Pije se jedna do dvije šalice poslije jela.
Ovako pripremljen čaj koristi se i za obloge i kupke.
Prašak:
Fino, u puder, samljevena biljka (u domaćinstvu se u tu svrhu može koristiti mlin za kavu) uzima se u dnevnoj količini od 5 – 10 grama s malo tople vode.
Uzima se prije jela kod smetnji kod varenja i bolova u želucu.
Vino:
200 grama usitnjenog dubčaca namoči se u 1 litri crnog vina u trajanju od 8 dana s povremenim mućkanjem. Nakon toga se procijedi i pije po jedna mala čašica 3 puta dnevno.
Vino se koristi za ublažavanje želučanih tegoba, ali i protiv malaksalosti i slabokrvnosti.
Iz stare ljekaruše
Ko nemore da jide i koga boli u trbuu neka pomiša i pie zajedno mentastera, komoljike i dubčaca, neboj se, proći će.
Evo stručno obrađenog ovog zaista dobrog recepta:
- List Paprene metvice – Menthae pip. folium 30 g
- Trava Divljeg pelina -  Arthemisiae herba 35 g
- Trava Dubčaca – Chamaedrys herba 35 g
Jedna žlica smjese prelije se s pola litre kipuće vode, poklopi i poslije pola sata procijedi. Pije se po jedna šalica čaja prije jela ili po potrebi.

Nema komentara:

Objavi komentar