Oglas

nedjelja, 15. svibnja 2016.

NEVEN (Calendula officinalis)

Krema od nevena

Svježe ubran neven iz naše bašte.

Inače je biljka koja osvaja ljepotom svojih cvjetova. Od davnina poznat po svojoj ljekovitosti i danas je prepoznat kao biljka neprocjenjive vrijednosti.Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narandžaste cvjetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa i nekoliko organskih kiselina.

Neven je bitan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zacjeljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog crijeva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom i glogom.
Neven je izuzetno dobar za žene otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija.
Čaj od nevena izvrstan je za liječenje virusne i bakterijske urinoinfekcije.
Oblozi i kreme od nevena ublažavaju bol, opekline i otekline. Odlična su pomoć prilikom uganuća te uboda pčela ili osa.
Krema od nevena poznata je u liječenju ispucanih usana, modrica i proširenih vena, kao i za liječenje hemoroida.
Svježe ubran neven iz naše bašte.





NEVEN ( CALLENDULA OFFICINALIS) KREMA

Nema komentara:

Objavi komentar