Narodna imena. Jaglika, galcina, jaglac rani, jaglac, krstata jaglika, bela bukvica, gajčin, galčina, grmuljica,jaglica, jagorčina, jagotac, krstato jagliče, krstato jegliče, kunjavac, lestedaj, petoprs, piskalica, pramaliće, prvi
cvit, sunašce, cvićac.
Botaničke karakteristike. Višegodišnja zeljasta biljka sa kratkim valjkastim korenom. Nadzemni dijelovi biljke pokriveni su višećelijskim i žlezdanim dlakama sa crvenim glavicama. Listovi su u prizemnim rozetama, većinom jajasti, postepeno ili naglo prelaze u lisnu dršku, na naličju dlakavi, pa zato beličasti.
Cvjetovi su u štitastoj cvasti na vrhu stabljike. Plod je ovalna čaura, 6 -10 mm dugačka. Cveta u aprilu i maju.
Stanište. Raste na gotovo svim livadama, na obodima šuma i ispod žbunova.
Upotrebljivi delovi biljke. Cvijet, list, korijen.
Upotrebljivi delovi biljke. Cvijet, list, korijen.
Hemijski sastav. Sadrži saponozide, triterpene, flavonoide, karotenoide, vitamin C.
Primjena. Koristi se za liječenje plućnih bolesti, nesvjestice i lupanja srca, migrene, neredovne menstruacije,bolesnih bubrega, reumatizma. Pospješuje cirkulaciju krvi.Odlično deluje na kašalj, bronhitis, nazeb i uopšte kod nagomilavanja sluzi u organima za disanje. Djeluje kao umirujuće sredstvo za stišavanje glavobolje, nervoze,
nesanice, vrtoglavice i nesvestice.
Način upotrebe. Čaj: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
Brojne pripitomljene podvrste se uzgajaju kao vrtno i baštensko cvijeće, najčešće kao varijeteti podvrste sibthorpii ili kao hibridi između brojnih podvrsta. Ovi hibridi se mogu naći u raznim oblicima i bojama s različitim periodima cvjetanja. Ružičaste i crvene jagorčevine se mogu naći i u divljini u nekim područjima zapadne Evrope, uglavnom kao naturalizovane vrtne jagorčevine, mada se smatra da se ružičasto obojene forme mogu naći i prirodno u divljini u Velsu. I cvijetovi i listovi su jestivi, a okus im je donekle gorak. Listovi se mogu koristiti i kao čaj, a mladi cvjetovi se ponekad koriste pri pravljenju vina od jagorčevine.
Proljetni čaj za detoksikaciju organizma uz jagorčevinu (cvijet i korijen) sadrži i mlade listove breze (beru se u isto vrijeme), mlade listove koprive, listove i korijen maslačka, trputca (bokvice) itd. Među poznatim ljekovitim vinima nalazi se i vino od cvjetova jagorčevine koje je poznato pučko sredstvo za jačanje slabog srca. Izvrsno ga okrepljuje.
Literatura zapadne medicine nadalje preporučuje uporabu jagorčevine za pranje lica(kozmetik), za relaksiranje živčanog sustava, kod bronhitisa, manjka C vitamina, gihta, glavobolje, kašlja, kroničnog zatvora (list), paralize, upale pluća, nervnih napetosti, artritisa, nesanice (zajedno s pasiflorom), poremećaja metabolizma, histerije (zajedno s valerijanom), kao kardiotonik...
Nema komentara:
Objavi komentar