Oglas

srijeda, 1. lipnja 2016.

JORGOVAN JE VEOMA LJEKOVITA BILJKA: Trenutno cvate i evo za šta ga sve možete iskoristiti

Jorgovan je poznat kao cvijeće bjelogoričnog grma, odnosno malog drveća, čija visina može ići sve do deset metara. Doba kada jorgovan cvjeta obuhvata period od četvrtog do petog mjeseca. Zbog svog lijepog izgleda poznato je kako ga možemo vidjeti u parkovima širom kontinenta. Potekao je upravo sa našeg područja, odnosno s Balkana koji se smatra njegovom domovinom.

Osim što ima osebujan miris zbog čega se koristi već duži niz godina u industriji parfema, jorgovan je isto tako svoje mjesto našao i u narodnoj medicini. Prema mišljenju velikog broja stručnjaka stoji kako je kora biljke prilično ljekovita.
Njena ljekovitost očituje se u tom što pomaže kod proljeva i drugih tegoba probavnih organa. Isto tako uspješno uklanja simptome groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Čak se pokazalo da je efikasan i u liječenju ozbiljnijih bolesti kao što je malarija. Dobar je kod liječenja reume te kod obnavljanja ćelija jetre.

Branje i prerada:
Beru se kora i plod.Kora ploda, i to vanjski dio – omotača (cortex fructus syringae), sadrži sastojke koji liječe malariju.Kora drveta se skida u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova.Sušimo je usitnjenu na toplom i prozračnom mjestu.

Ljekoviti sadržaj:
Siringin, tanin, gorke tvari, eterična ulja, minerali…Listovi ove biljke koriste se za liječenje bolesti usta kod djece.Ulje cvjetova jorgovana poznato je narodno sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca.Zapadna narodna medicina koristi jorgovan kao antipiretik, antihelmetik, tonik, vermifug; za ispiranje usta, odstranjivanje nametnika u crijevima, kod visoke temperature, te kao sredstvo za bojenje.

Ljekovita svojstva i primjena:
Kore drveta i kora omotač ljuske sjemena koriste se za:
– liječenje malarije, i to povratne malarije s jakom kliničkom slikom – simptomima groznice praćeno drhtavicom i visokom temperaturom (antipiretik)– liječenje reumatskih oboljenja – i to naročito reume i živca,– liječenje navale krvi u jetru što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre (hepatocita),– liječenje probavnih tegoba kao što su proljev (adstrigent),– liječenje, odnosno odstranjivanje glista iz crijeva (vermifug).

Francuski jorgovan
Metformin, lijek koji je u širokoj upotrebi za liječenje dijabetesa tip II mogao bi pomoći u sprječavanju primarnog karcinoma jetara, prijavili su istraživači sa University of Maryland Marlene and Stewart Greenebaum Cancer Center.
Metformin koji se dobiva iz Francuskog jorgovana se koristi za liječenje NAFLD i dijabetesa, a trenutno se u predkliničkim eksperimentima proučava njegova povezanost sa prevencijom različitih oblika karcinoma.
U ovoj studiji su istraživači otkrili kako su miševi koji su dobivali metformin u hrani razvili 57% manje tumora jetara nego miševi koji nisu dobivali taj lijek; veličina tumora je bila smanjena za približno 37%.

Recepti:

Sirup:Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera. Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna kašikica.
Čaj: (za spomenuta oboljenja)Sastojci: 1 supena kašika usitnjene kore drveta ili ploda, 2 dl vode.Priprema: Namačemo u vodi koru 2 sata te kratko prokuhamo i pustimo poklopljeno 1 sat i procijedimo.Upotreba: Piti do 2 šoljice čaja dnevno, a u težim slučajevima do 3 šolje.

Ulje:(za masažu reumatskih bolnih mjesta)

Sastojci: 1 litrena boca, cvijet jorgovana, maslinovo ili kukuruzno ulje.Priprema: Praznu bocu napunimo cvjetovima jorgovana i nalijemo ulje, te zatvorimo bocu vatom. držimo je 3 sedmice na suncu i potom procijedimo.Upotreba: Koristimo za masažu bolnih reumatskih mjesta.Napomena: Na isti način možemo praviti u ulje od jorgovana s plodovima jorgovana, te u tu svrhu bocu napunimo do jedne četvrtine i prelijemo uljem. Plodove jorgovana je potrebno zgnječiti.

Kontraindikacije:Jorgovan obični je ljekovita ali i otrovna biljka. Njena primjena zahtjeva opreznost!

Nema komentara:

Objavi komentar